Skip links

OUG 30/2024 și OUG 31/2024 - Clarificări privind obligația de raportare în RO e-Factura și aplicarea regimului microîntreprinderilor

1. Noutăți privind RO e-Factura

Legea 296/2023 a introdus, pentru perioada ianuarie-iunie 2024, obligativitatea raportării facturilor emise în relația B2B în sistemul RO e-Factura, în zile zile lucrătoare de la emiterea acestora. Legea 296/2023 a inclus și sancțiuni pentru nerespectarea acestei obligații, începând cu 01 aprilie 2024. Despre Legea 296/2023 am scris în unul din articolele precedente, pe care îl puteți reciti aici: Top 10 măsuri fiscale introduse prin Legea 296/2023, și impactul lor – Tax and Training.

OUG 30/2024, publicată în MO 272/29.03.2024, vine să extindă perioada în care nu se sancționează nerespectarea termenului de raportare a facturilor în RO e-Factura până la 31 mai 2024.

De asemenea, OUG 30/2024 vine să clarifice că amenda se aplică o singură dată pentru nerespectarea pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice

2. Aplicarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor în 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, OUG 115/20023 a modificat regulile privind aplicarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor.

Am detaliat aceste noi reguli într-unul din rticolele noastre anterioare: OUG 115/2023, HG 1336/2023 – ce reguli fiscale noi se aplică în 2024? – Tax and Training

OUG 115/2023 a introdus o nouă regulă de calcul al plafonului maxim de venituri ale unei microîntreprinderi. Astfel, se menține aplicarea regimului microîntreprinderilor pentru firme cu venituri până la 500.000 euro, dar, la calcularea acestui plafon, veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate d e persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta. OUG făcea trimitere la definiția întreprinderilor legate din Legea 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, definiție care, însă, era dificil de aplicat, motiv pentru care a ridicat  numeroase întrebări în practică.

OUG 31 / 28.03.2024, publicată în MO 274 /29.03.2024, modifică definiția întreprindrilor legate. Astfel, definiția din Legea 346/2004 nu se mai aplică, Guvernul aprobând o definiție aplicabilă în scop fiscal. Astfel, în sensul Titlului III din Codul Fiscal, persoana juridică română este legată cu o altă persoană dacă există oricare dintre următoarele raporturi:

  1. a) persoana juridică română care verifică condiția deține la o altă persoană juridică română, direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice române;
  2. b) persoana juridică română care verifică condiția este deținută de o altă persoana juridică română, direct și/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridică românăcare verifică condiția, această altă persoană juridică română are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere;
  3. c) persoana juridică română care verifică condiția este legată cu o altă persoană juridică română dacă o persoană deține, în mod direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere atât la prima persoană juridică, cât și la cea de-a doua persoană juridică. În situația în care persoana care deține titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoană juridică română, persoana juridică română care verifică condiția cumulează și veniturile acestei persoane.
  4. d) persoana juridică română care verifică condiția dacă are unul sau mai mulți acționari/asociați care dețin, direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice române, acționari/asociați care desfășoară și activitate economică prin intermediul unei persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activități economice, fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare. În acestă situație, veniturile înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile sau norma anuală de venit, stabilită/ajustată/redusă, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/întreprinderii individuale/întreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activități economice fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare, se cumulează cu cele realizate de persoana juridică română/alte întreprinderi legate.

În concluzie, vor fi considerate întreprinderi legate următoarele:

  • Situația mamă-fiică (când microîntreprinderea este considerată legată cu o firmă fiică pe care o deține direct și/sau indirect, peste 25% sau la care are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere)
  • Situația fiică-mamă (când microîntreprinderea este considerată legată cu o firmă mamă care o deține direct și/sau indirect, peste 25% sau care are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere)
  • Situația societăților surori (când două societăți sunt deținute în comun de același asociat / acționar – fie el persoană fizică sau juridică, deține, în mod direct și/sau indirect, pentru cel puțin 25% sau când această persoană are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere în ambele societăți)
  • Situația micro & PFA (în care asociatul microîntreprinderii, care deține, direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice române, desfășoară și activitate economică organizată în una din formele de organizare impozitate ca venituri din activități independente e.g. PFA, II etc.).

Astfel, pentru a decide dacă o societate îndeplinește condițiile pentru a continua să aplice regimul de impozitare a microîntreprinderilor în anul 2024, va verifica îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 47 din Codul Fiscal la 31.12.2023, inclusiv dacă, la 31.12.2023, nivelul veniturilor totale, cumulate cu cele ale întreprinderilor sale legate, este inferior pragului de 500.000 EUR.

De asemenea, pe parcursul anului, o microîntreprindere va trebui să verifice constant că nu depășește pragul de 500.000 EUR total venituri, luând în considerare și veniturile întreprinderilor sale legate, și va trece la regimul de impozitare cu impozit pe profit din trimestrul în care depășește acest prag (calculat împreună cu veniturile întreprinderilor legate).

Dacă o microîntreprindere este legată cu o formă de organizare ca activități independente (e.g. PFA), trebuie să cumuleze pe parcursul anului veniturile sale cu o pătrime din norma anuală de venit stabilită/ajustată/redusă pentru anul fiscal curent a persoanelor fizice autorizate/întreprinderilor individuale/întreprinderilor familiale/altor forme de organizare a unei activități economice fără personalitate juridică,   autorizate potrivit legilor în vigoare, care datorează impozit pe baza normei anuale de venit, pentru a verifica încadrarea în plafonul de venituri de 500.000 EUR.

Conform art. 55 din Codul Fiscal, persoanele juridice române comunică organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 47 sau ca urmare a exercitării opţiunii comunică organelor fiscale competente ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor. Pentru anul 2024, aceste obligații se vor îndeplini până la data de 15 aprilie 2024 inclusiv. Contribuabilii care au comunicat organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, respectiv ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data intrării în vigoare a OUG 31/2023, depun, după caz, o nouă declarație de mențiuni pentru încadrarea în condițiile prevăzute la art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Noutăți despre Tax & Training

Așa cum v-am obișnuit, suntem încântați să vă ținem la curent cu cele mai recente proiecte în care suntem implicați.

Ne face plăcere să vă invităm la CFO Conference 2024, eveniment organizat de Business Mark pe 4 aprilie 2024, la care Tax & Training este partener și unde vom discuta despre abilitățile și cunoștințele pe care un manager / director financiar le caută la un tax manager in-house în contextul modificărilor legislative actuale, care este relația CFO / tax manager in-house,  ce sarcini ar trebui outsource-ate către consultantți fiscali externi versus ce sarcini trebuie alocate specialiștilor pe taxe in-house,  și cum construim programe de training eficiente departamentele financiare, pe problemele de fiscalitate. Detalii despre eveniment: CFO Conference 2024 – Business Mark (business-mark.ro)

De asemenea, vă invităm la cursul ”Impozitul pe veniturile nerezidenților obținute din România și impozitarea expatriaților în România. Perspectiva aplicativă”, organizat împreuncă cu Institutul Bancar Român. Detalii despre curs și detalii privind înscrierea aici: Impozitul pe veniturile nerezidenților obținute din România și impozitarea expatriaților în România. Perspectiva aplicativă – Institutul Bancar Român (ibr-rbi.ro).

Prezentul articol poate fi citit și pe blogul Tax & Training, prilej să descoperiți noul nostru site: Nadia Oanea Tax & Training (taxandtraining.com).

 ***

Aceste informații nu constituie consultanță fiscală sau contabilă. Nadia Oanea sau Tax & Training SRL nu își asumă responsabilitatea aplicării prevederilor fiscale și contabile în cazurile specifice fiecărui contribuabil în parte. Aceste informații nu sunt furnizate cu intenția de a contribui la evitarea ilegală sau reducerea impozitelor, taxelor sau obligațiilor accesorii impuse de autorități.

Pentru consultanță personalizată sau propuneri de training personalizate, ne puteți contacta prin e-mail la nadia.oanea@taxandtraining.com

www.taxandtraining.com
Tax & Training SRL București România

Nadia Oanea | CCFR, CECCAR, ADIT

Tags

Noi obligații de conformare pentru companii, aplicabile începând cu 2024, și noi obligații de raportare cu prima dată scadentă în 2024

Noi obligații de conformare pentru companii, aplicabile începând cu 2024, și noi obligații de raportare cu prima dată scadentă în 2024 Pentru că este o perioadă relativ calmă, în așteptarea deciziei politice după dezbateri intense privind posibilele modificări ale Codului fiscal, potențial aplicabile începând cu toamna anului 2023 și, respectiv,
Tags

O avalanșă de modificări fiscale aplicabile începând cu 2023

O avalanșă de modificări fiscale aplicabile începând cu 2023 O avalanșă de modificări fiscale aplicabile începând cu 2023 Anul 2023 vine cu modificări de substanță în ceea ce privește impozitarea companiilor, impozitarea indivizilor și alte arii fiscale, cum ar fi TVA, accize etc În newsletter-ul nostru din decembrie 2022, vă

Taxes made simple