Putem sau nu sa plătim cu cash, asta-i întrebarea!
Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicată în MO 977 din 27 octombrie 2023, a modificat Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar. Modificările urmau să intre în vigoare la 11 noiembrie 2023 (15 zile de la data publicării Legii 296 în MO) și să restricționeze sever operațiunile de încasări și plăți în numerar.
Ca urmare a discuțiilor în spațiul public și între factorii de decizie politică, s-a renunțat la anumite măsuri introduse de Legea 296/2023. Astfel, a fost publicată, în MO 1026 din 10 noiembrie 2023, OUG 98/2023 pentru modificarea articolului LXIV din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
O parte din măsurile privind operațiunile cu numerar rămân în continuare aplicabile începând cu data de 11 noiembrie 2023, în timp ce altele sunt, practic, anulate de OUG 98/2023.
1.Limitele pentru operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar în relația B2B
Sunt operațiunile de încasări și plăți efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane.
Deși inițial Legea 296/2023 introducea plafoane mai mici ale încasărilor și plăților în numerar în relația B2B (e.g. persoane juridice, PFA etc.), s-a renunțat la majoritatea modificărilor, cu excepția reducerii plafonului pentru avansurile acordate în numerar.
Astfel, plafoanele în vigoare din 11 noiembrie vor fi:
- încasări în relația B2B (e.g. persoane juridice, PFA etc.), în limita unui plafon zilnic de 5000 lei de la o persoană (și nu 1.000 lei, cum se modificase prin Legea 296/2023);
- încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, pe relația B2B în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei (și nu 2.000 lei, cum se modificase prin Legea 296/2023);
- plăţi în relația B2B (e.g. persoane juridice, PFA etc.),, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană (și nu 1.000 lei/persoană, cum fusese modificat prin Legea 296/2023), dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi (și nu 2.000 lei/zi, cum fusese modificat prin Legea 296/2023);
- plăţi către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei (și nu 2.000 lei, cum fusese modificat prin Legea 296/2023);
- plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei (în loc de 5.000 lei, așa cum era stabilit anterior de Legea 70/2015), stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.
Se interzic și plățile fragmentate multiple în numerar, precum şi fragmentarea facturilor pentru tranzacții care depășesc plafoanele menționate mai sus.
2.Operațiunile de încasări și plăți în relația B2C
Sunt operaţiunile de încasări și plăți efectuate de între persoane juridice, PFA-uri etc., de la și persoane fizice, reprezentând:
- dividende,
- cesiuni de creanţe și alte drepturi,
- primiri de împrumuturi sau alte finanţări,
- contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii
Aceste operațiuni se efectuează:
- în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană (și nu 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024, și, respectiv, 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, așa cum se reglementase prin Legea 296/2023).
De asemenea, sunt supuse plafoanelor pentru operațiuni cu numerar și plățile / încasările de dividende.
Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate peste plafon şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, dividende, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare decât plafonul.
3.Operațiunile de încasări și plăți cu asociații / acționarii / administratorii
Operaţiunile de încasări şi plăţi între persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică, și persoanele fizice în calitate de asociaţi/acţionari/administratori/persoane fizice/alţi creditori exclusiv creditorii instituţionali care desfăşoară activităţi de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura şi destinaţia acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.
Astfel, asociații nu vor mai putea credita societatea în numerar, iar împrumuturile de la asociați nu mai pot fi restituite acestora în numerar, începând cu 11 noiembrie 2023.
4.Introducere plafon de casă
Sumele în numerar aflate în casieria persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică, nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.
Prin excepție, se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.
5.Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice (C2C)
Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de BNR sau autorizate în alt stat membru al UE şi notificate către BNR, potrivit legii, efectuate ca urmare a:
- transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi,
- a prestării de servicii,
- acordarea/restituirea de împrumuturi,
se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie (și nu 10.000 lei/tranzacție, până la data de 31 decembrie 2024, respectiv 5.000 lei/tranzacție începând cu data de 1 ianuarie 2025, cum se reglementase prin Legea 296/2023).
Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.
6.Majorarea amenzilor pentru încălcarea plafoanelor pentru operațiuni cu numerar
Nerespectarea plafoanelor menționate mai sus se sancționează cu amendă de 25% (majorat față de 10% înainte de 11 noiembrie 2023) din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 500 lei (față de 100 lei anterior datei de 11 noiembrie 2023).
Acordarea de facilități clienților pentru plata cu numerar se va sancționa cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei (anterior datei de 11 noiembrie 2023, amenda era de la 3.000 lei la 4.500 lei).
Noutăți despre Tax & Training
șa cum v-am obișnuit, suntem încântați să vă ținem la curent cu cele mai recente proiecte în care suntem implicați.
În luna octombrie 2023, am urmărit atent parcursul legislativ al propunerilor privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung și, în ziua lucrătoare imediat următoare publicării în MO a Legii 296/2023, am organizat un webinar privind modificările fiscale introduse de acest act normativ. Ne-am bucurat de o audienta formata din profesionisti din domeniul financiar-contabil, colegi consultanti fiscali si experti contabili. Reamintim că un sumar al măsurilor fiscale introduse prin Legea 296/2023 poate fi gasit pe blogul Tax & Training, la linkul de mai jos:
În luna octombrie, am realizat un nou podcast ”Pastila de contabilitate”, cu Delia Mircea de la Contzilla.ro, proiect în colaborare cu SmartBill, pe tema implicațiilor fiscale ale tranzacțiilor cu afiliați, pe care îl puteți urmări accesând linkul de mai jos:
#PastilaDeContabilitate – Tranzactii cu afiliati – aspecte fiscale – YouTube
Pe 20 noiembrie, vom participa la Tax & Finance Forum Bucuresti, organizat de Business Mark, cu o prezentare legată de impozitul minim pe cifra de afaceri și modificările la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, aplicabile din 2024. Detalii despre eveniment: Tax & Finance Forum 2023 – Business Mark (business-mark.ro). Vă așteptam cu drag la eveniment și la dezbateri!
***
Aceste informații nu constituie consultanță fiscală sau contabilă. Nadia Oanea sau Tax & Training SRL nu își asumă responsabilitatea aplicării prevederilor fiscale și contabile în cazurile specifice fiecărui contribuabil în parte. Aceste informații nu sunt furnizate cu intenția de a contribui la evitarea ilegală sau reducerea impozitelor, taxelor sau obligațiilor accesorii impuse de autorități.
Pentru consultanță personalizată sau propuneri de training personalizate, ne puteți contacta prin e-mail la nadia.oanea@taxandtraining.com
Nadia Oanea | CCFR, CECCAR, ADIT
Articole recente
- Norme metodologice pentru impozitul minim și pentru impozitul pe venitul microîntreprinderilor, și modificări privind impozitul suplimentar 2 decembrie 2024
- Măsuri pentru reducerea GAP-ului de TVA: RO e-Factura, RO e-Case de marcat fiscale, Ro e-Transport, RO e-TVA, controale fiscale în domeniul TVA 25 septembrie 2024
- Noile teste de consistență incluse în notificările de conformare pentru raportarea SAFT 12 august 2024
Categorii
- Tax (27)
- Uncategorized @ro (1)
O noua procedură pentru emiterea soluției fiscale
Tax time! 25 mai 2023 – termenul pentru depunerea declarației anuale de impozit pe venit
Taxes made simple