![](https://taxandtraining.com/wp-content/uploads/2022/08/reevaluarea-cladirilor-nerezidentiale-2022-640x364.webp)
Măsuri pentru reducerea GAP-ului de TVA: RO e-Factura, RO e-Case de marcat fiscale, Ro e-Transport, RO e-TVA, controale fiscale în domeniul TVA
![](https://taxandtraining.com/wp-content/uploads/2024/10/dsc00688-1.jpg)
Ordonanţa de urgenţă nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în MO 905 din 06 septembrie 2024, instituie o nouă amnistie fiscală, constând în principal în anularea dobânzilor, penalităţilor şi tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
- PLATĂ INTEGRALĂ DEBITE RESTANTE: toate obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de organul fiscal central, se sting prin orice modalitate prevăzută la art. 22 din Codul de Procedură Fiscală (adică prin plată, compensare, executare silită, scutire, anulare, prescripţie, dare în plată şi prin alte modalităţi prevăzute expres de lege), până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
- PLATĂ INTEGRALĂ DEBITE CURENTE: sunt stinse prin orice modalitate, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
- DEPUNERE DECLARAȚII FISCALE COMPLET ȘI LA ZI: debitorul să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal central;
- DEPUNERE CERERE DE ANULARE ACCESORII: debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condiţiilor prevăzute la lit. a)-c), până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.
Argumentația Guvernului pentru măsura amnistierii este următoarea:
- Volumul creanţelor bugetare neîncasate la buget a ajuns la valoarea de 175 mld lei, echivalentul a 35 mld euro, din care identificate creanţe în valoare de 71,8 mld lei care ar putea face obiectul unor facilităţi fiscale (diferența fiind sume datorate de contribuabili inactivi, în insolvenţă sau faliment)
- Din totalul de 71,8 mld lei, 60,5 mld lei reprezintă debite, iar accesorii 11,3 mld lei, sume datorate de 330.735 contribuabili persoane juridice şi de 848.705 contribuabili persoane fizice; se estimează un procent de încasare a acestor tipuri de creanţe la buget în valoare de până la 15% din valoarea debitelor de 60,5 mld lei până la data de 25 noiembrie 2024, pentru care se vor scuti în mod corespunzător accesoriile și, la persoane fizice, o parte din debite.
- În același timp, 558.408 de contribuabili persoane juridice au achitate obligaţiile faţă de buget la zi. Pentru a facilita conformarea voluntară pentru contribuabilii care au achitate datoriile faţă de buget la zi în 2024, se prevede aplicarea unei bonificaţii care să stimuleze în continuare conformarea voluntară.
Prin obligaţii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv se înţelege:
- obligaţii bugetare pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată până la data de 31 august 2024 inclusiv.
- diferenţele de obligaţii bugetare principale stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 31 august 2024 inclusiv, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată, precum şi diferenţele de obligaţii bugetare principale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite de organul fiscal central prin decizie de impunere emisă şi comunicată până la 6 septembrie 2024, ca urmare a unui control fiscal;
- obligaţiile bugetare principale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă din oficiu de organul fiscal sau prin declaraţie de impunere depusă cu întârziere de către contribuabil, în perioada cuprinsă între 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
- alte obligaţii de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal în vederea recuperării la data de 31 august 2024 inclusiv, precum şi obligaţiile bugetare principale stabilite de alte organe decât organele fiscale, aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024, transmise spre recuperare organelor fiscale în perioada cuprinsă între 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.
Dacă doriți să beneficiați de amnistie, ar fi indicat să notificați ANAF de această intenție. Ca sa beneficiati de amnistie, trebuie sa achitati toate debitele restante la 31.08.2024, așa cum rezultă ele din certificatul de atestare fiscală emis de ANAF după 6 septembrie 2024.
Este important să decideți dacă doriți să păstrați valabilitatea eșalonărilor la plată sau a deciziilor de suspendare a executării, obținute anterior datei de 6 septembrie, sau renunțați la ele și plătiți debitele principale până la 25 noiembrie, ca să beneficiați de anularea accesoriilor aferente lor.
Daca nu aveți debite restante la 31.08.2024, însă există accesorii aferente acestora neachitate la data de 6 septembrie 2024, puteți beneficia de amnistierea lor. În acest sens, este recomandabil să depuneți cat mai repede notificarea intenției și cererea de anulare a accesoriilor.
Dacă aveți controale în derulare, care vizeaza perioade cu termene de plată până la 31.08.2024, după finalizarea controlului veți putea beneficia de amnistierea accesoriilor, dacă achitați debitele din decizia de impunere în termenul specificat în aceasta și depuneți cererea de anulare accesorii în 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.
Atenție notificările transmise de ANAF până la 26 septembrie 2024 privind existența unui control documentar in curs (adică acel control făcut de ANAF din birou, pe baza datelor din evidența fiscală), început înainte de 6 septembrie, deoarece și deciziile de impunere emise ca urmare a acestor controale vor putea beneficia de amnistiere.
Daca nu existp controale în derulare, însă ați dori sa depuneti declaratii rectificative pentru perioade anterioare 31.08.2024, si faceți acest lucru până la 25 noiembrie 2024, cu plata diferențelor de impozite și a celorlalte debite restante la 31.08.2024, inclusiv plata debitelor curente, puteți beneficia de amnistierea accesoriilor aferente acestor diferențe. O asemenea decizie ar putea fi luată, de exemplu, dacă ați primit notificări de conformare, prin care fiscul vă sesizează că, pe baza analizelor lor de risc, rezultă că este posibil să fi declarat în minus.
Nu uitați sa depuneti cererea de anulare a accesoriilor pana la 25 noi 2024. Ideal ar fi ca cererea să se depună cât mai repede după data achitării debitelor principale, deoarece achitarea debitelor curente în perioada septembrie – data cererii este o condiție obligatorie pentru amnistiere.
Procedura de aplicare a amnistiei fiscale s-a aprobat prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 5521/2024.
Amnistia fiscală se aplică de către unităţile administrativ-teritoriale, opţional, cu condiţia ca aplicarea acestor prevederi să fie stabilită prin hotărâre a consiliului local, prin care se aprobă şi procedura de acordare a anulării unor obligaţii bugetare. De asemenea, prevederile sunt aplicabile şi în cazul obligaţiilor bugetare administrate de alte instituţii sau autorităţi publice. În acest caz, cererea de anulare a unor obligaţii bugetare se depune şi se soluţionează de către instituţia sau autoritatea publică care administrează respectivele obligaţii bugetare.
Debitorii, persoane fizice, care înregistrează obligaţii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, pot beneficia de:
- anularea unui procent de 50% din obligaţiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în situaţia în care acestea sunt stinse în procent de 50% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
- anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă este respectată condiţia de la lit. a).
Debitorii, persoane fizice, care înregistrează obligaţii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv în cuantum mai mare de 5.000 lei, pot beneficia de:
- anularea unui procent de 25% din obligaţiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în situaţia în care acestea sunt stinse în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
- anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă este respectată condiţia de la lit. a).
Amnistia nu se aplică obligaţiilor bugetare:
- care fac obiectul unor procese penale aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a OUG 107/2024 sau care încep ulterior acestei date;
- stabilite prin hotărâri penale definitive;
- reprezentând prejudicii care fac obiectul art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările şi completările ulterioare.
Contribuabilii buni platnici beneficiază de beneficiază de o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz. În cazul grupului fiscal, bonificaţia se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.
Organul fiscal central constată din oficiu îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea bonificaţiilor prin emiterea unei decizii. Organul fiscal central întocmeşte un referat prin care se aprobă această facilitate pentru contribuabilii persoane juridice care îndeplinesc condiţiile, pe baza unei liste editate automat din aplicaţia informatică. Sumele care fac obiectul bonificaţiei nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligaţiile fiscale ale contribuabilului în conformitate cu prevederile art. 167 din Codul de Procedură Fiscală.
Noutăți despre Tax & Training
***
Prezenta informare nu reprezintă consultanță fiscală sau contabilă. Nadia Oanea sau Tax & Training SRL nu își asumă răspunderea pentru modul de aplicare a prevederilor fiscale pentru cazurile particulare ale fiecărui contribuabil în parte. Prezenta informare nu este furnizată cu intenția de a ajuta la evitarea sau diminuarea în mod nelegal a impozitelor, taxelor sau accesoriile care ar putea fi impuse de autorități.
Pentru consultanță fiscală personalizată sau pentru solicitarea unei oferte de training, ne puteți contacta pe email nadia.oanea@taxandtraining.com.
www.taxandtraining.com
Tax & Training SRL ◇ București ◇ România
Nadia Oanea | CCFR, CECCAR, ADIT
Articole recente
- Norme metodologice pentru impozitul minim și pentru impozitul pe venitul microîntreprinderilor, și modificări privind impozitul suplimentar 2 decembrie 2024
- Măsuri pentru reducerea GAP-ului de TVA: RO e-Factura, RO e-Case de marcat fiscale, Ro e-Transport, RO e-TVA, controale fiscale în domeniul TVA 25 septembrie 2024
- Noile teste de consistență incluse în notificările de conformare pentru raportarea SAFT 12 august 2024
Categorii
- Tax (27)
- Uncategorized @ro (1)
![](https://taxandtraining.com/wp-content/uploads/2022/08/reevaluarea-cladirilor-nerezidentiale-2022-640x364.webp)
![](https://taxandtraining.com/wp-content/uploads/2024/01/639ee0c63cd4a0d1c87f0e12120843ee9c1be9fa-1024x684-1-640x364.webp)
O avalanșă de modificări fiscale aplicabile începând cu 2023
![](https://taxandtraining.com/wp-content/uploads/2024/03/cum-deducem-cheltuielile-cu-dobanzile-la-imprumuturile-intragrup-2024-640x364.jpg)
Cum deducem cheltuielile cu dobânzile la împrumuturile intragrup începând din 2024, și alte informații fiscale utile
![](https://taxandtraining.com/wp-content/uploads/2024/01/tax-and-training-mark.png)
Taxes made simple