Măsuri pentru reducerea GAP-ului de TVA: RO e-Factura, RO e-Case de marcat fiscale, Ro e-Transport, RO e-TVA, controale fiscale în domeniul TVA
Suntem deja la a doua lună de când ANAF transmite în SPV deconturile precompletate de TVA și, acolo unde sunt diferențe mai mari de 20% în ceea ce privește TVA colectată (dar nu mai puțin de 5.000 lei), conform procedurii prevăzute de OUG 70/2024, așa cum a fost modificată de OUG 87/2024, transmite și notificările de conformare RO e-TVA.
Din analiza diferențelor, rezultă câteva posibile surse comune ale acestora:
- Preluarea eronată a sumelor din facturile raportate în RO e-Factura pe codurile tip factură 389 (Autofactură), 384 (Factură corectată), 381 (Notă de creditare), 751 (Factură informații în scopuri contabile). Contribuabilii consideră că este vorba de preluarea eronată a sumelor în decontul precompletat (deci o eroare la nivelul programelor ANAF) – de ex., sume cu minus preluate cu plus, sume preluate de 2 ori, atât din RO e-Factura, cât și din RO e-Case de marcat fiscale, în timp ce autoritățile promit în Comitetul e-TVA că vor veni cu un ghid privind raportarea corectă a facturilor pe aceste coduri, care să conducă la preluarea corectă a acestor sume în deconturile precompletate.
- Includerea unor sume eronate din RO e-Transport, cum ar fi transporturile cu cod UIT anulat de contribuabil.
- Preluarea bazei de TVA în valută (adică fără conversia acestora în RON), pentru facturile emise în altă monedă decât RON, pentru care legislația prevede obligativitatea de a exprima doar valoarea TVA în RON.
- Preluarea unor sume din sistemul vamal la cursuri de schimb diferite.
- Necorelarea cu declarațiile rectificative 390, la popularea rândurilor referitoare la operațiuni intracomunitare (în lună și regularizări).
- Incertitudini în ceea ce privește data când o operațiune este preluată în decontul precompletat, atunci când data exigibilității TVA diferă de data emiterii facturii (care se poate emite până la 15 a lunii următoare), respectiv când data emiterii facturii și data transmiterii în RO e-Factura intervin în luni calendaristice diferite.
Contribuabilii care au investigat diferențele au întâmpinat dificultăți, deoarece rapoartele detaliate ce stau la baza decontului pre-completat sunt prezentate doar în format pdf îngreunând procesul de reconciliere.
Conform profit.ro, Ministerul Finanțelor ia în calcul o eventuală amânare a termenului de la care intră în vigoare contravențiile pentru nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor comunicate prin Nota de Conformare la e-TVA, respectiv posibilitatea prorogării sancțiunilor până în vara lui 2025.
Merită menționat că MF și ANAF au emis un Comunicat privind modalitatea de calcul a termenului limită de 5 zile calendaristice de transmitere a facturilor în sistemul național Ro e-Factura. Astfel, termenul de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii se calculează pe zile calendaristice din ziua următoare celei în care a fost emisă factura și expiră în cea de-a 5-a zi, indiferent că aceasta este o zi lucrătoare sau nelucrătoare.
De asemenea, semnalăm că ANAF a publicat în 04.09.2024 Broșura privind Decontul precompletat RO e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, a actualizat în 06.08.2024 Ghid de utilizare a aplicației e-Transport și, respectiv, în data de 14.06.2024 Ghidul privind utilizarea Sistemului național de facturare electronică Ro e-Factura.
În luna august 2024 au avut loc webinarii ținute de ANAF, pe tema RO e-Factura, în care reprezentanții ANAF au răspuns la întrebări frecvente privind utilizarea sistemului de facturare electronică, întrebări care au fost sintetizate în mai mute articole publicate de profit.ro:
Cum procedez dacă am primit facturi dublate în SPV? 14 răspunsuri oferite de ANAF – HotNews.ro,
TVA a reprezentat și focusul în inspecțiile fiscale în primul semestrul al anului 2024. Conform raportului de activitate al ANAF, peste 68% din cuantumul obligațiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecție fiscală au fost în contul taxei pe valoare adăugată, ceea ce confirmă angajamentul administrației fiscale pentru reducerea decalajului de TVA. Principalele spețe din controale sunt sumarizate într-un material publicat de Asistență Contribuabili: deficiente_semestrul_I_2024.pdf (anaf.ro).
Este recomandabil ca în perioada până la 31.12.2024, să se efectueze în continuare corelații între sumele declarate în diverse declarații (300, 390, 394) și sisteme (RO e-TVA, RO e-Transport, RO e-Case de marcat fiscale), astfel încât să se asigure o raportare corectă și identificarea cu ușurință a eventualelor diferențe care vor persista.
Noutăți despre Tax & Training
***
Prezenta informare nu reprezintă consultanță fiscală sau contabilă. Nadia Oanea sau Tax & Training SRL nu își asumă răspunderea pentru modul de aplicare a prevederilor fiscale pentru cazurile particulare ale fiecărui contribuabil în parte. Prezenta informare nu este furnizată cu intenția de a ajuta la evitarea sau diminuarea în mod nelegal a impozitelor, taxelor sau accesoriile care ar putea fi impuse de autorități.
Pentru consultanță fiscală personalizată sau pentru solicitarea unei oferte de training, ne puteți contacta pe email nadia.oanea@taxandtraining.com.
www.taxandtraining.com
Tax & Training SRL ◇ București ◇ România
Nadia Oanea | CCFR, CECCAR, ADIT
Articole recente
- Norme metodologice pentru impozitul minim și pentru impozitul pe venitul microîntreprinderilor, și modificări privind impozitul suplimentar 2 decembrie 2024
- Măsuri pentru reducerea GAP-ului de TVA: RO e-Factura, RO e-Case de marcat fiscale, Ro e-Transport, RO e-TVA, controale fiscale în domeniul TVA 25 septembrie 2024
- Noile teste de consistență incluse în notificările de conformare pentru raportarea SAFT 12 august 2024
Categorii
- Tax (27)
- Uncategorized @ro (1)
OUG 30/2024 și OUG 31/2024 – Clarificări privind obligația de raportare în RO e-Factura și aplicarea regimului microîntreprinderilor
OUG 69, OUG 70, OUG 87 din 2024: Noutăți RO e-Factura, RO e-TVA, RO e-Transport, RO e-Case de marcat electronice
Taxes made simple