Instrument de simulare a costului pachetelor salariale in 2023

Home » Masuri fiscale » Instrument de simulare a costului pachetelor salariale in 2023

Doresc sa va anunt ca am rafinat un instrument de simulare în Excel menit să ajute antreprenorii să construiască mai ușor pachetele salariale în 2023.

Ideea mi-a venit ca urmare a colaborarii in luna august 2022 cu revista Business Magazine, care a realizat un minighid de beneficii salariale pentru antreprenori, simularile fiind atunci facute pentru un salariu net de 1000 EURO, beneficiile salariale fiind atunci propuse de Edenred. Ulterior, in contextul discutiilor privind implementarea legislatiei europene privind salariul minim, care ar trebui sa fie la nivelul a 50% din salariul mediu pe economie, si al propunerilor din spatiul public ca salariul minim sa ajunga la 3000 lei in 2023, am considerat utila realizarea unui instrument practic prin care angajatorii pot modela pachetele salariale in functie de nevoile si preferintele salariatilor si de bugetele firmelor, astfel incat sa determine in timp real impactul asupra costului muncii si asupra impozitelor datorate. Excelul a fost finalizat prin incorporarea feedback-ului primit de la participantii la evenimentul “Impactul fiscalitatii asupra antreprenorilor” organizat de Club Antreprenor in octombrie 2022.

Simularea este facuta în idea unui salariu minim în 2023 de 3000 lei / lună, și listează cele mai populare beneficii pe care angajatorii le pot include în pachetele salariale, cu limitările prevăzute de lege și tratamentul lor fiscal (impozit pe venit, contribuții sociale). Așa cum se poate observa, în cazul în care pachetele salariale includ avantajele salariale cu fiscalitate favorabilă, rata efectivă de impozitare a veniturilor salariale scade semnificativ, de la mai mult de 40%, la aproximativ 25%.

La aceasta se adaugă și deducerile la nivelul societății, la calculul impozitului pe profit, respectiv reducerea impozitului pe profit de plată (daca societatea plătește 16% impozit pe profit), și reducerea impozitului pe dividendele distribuite acționarilor, respectiv a contribuției de asigurări sociale de sănătate aferentă dividendelor distribuite, ceea ce ar putea fi de interes pentru salariații care sunt și acționari în firmă.

Aici poți descărca

Prezenta informare nu reprezintă consultanță fiscală, si NOA Tax & Training SRL nu își asumă răspunderea pentru modul de aplicare a prevederilor fiscale pe cazurile particular ale fiecărui contribuabil în parte. Informația inclusă în prezenta informată nu este furnizată cu intenția de a ajuta la evitarea în mod nelegal a impozitelor, taxelor sau accesoriile care ar putea fi impuse de autorități. 

Pentru consultanță fiscală personalizată, ne puteți contacta la email nadia.oanea@taxandtraining.com 

Nadia Oanea | CCFR, CECCAR, ADIT

Despre Tax & Training

NOA Tax & Training oferă clienților consultanță specializată în probleme de taxare domestică si internațională, prețuri de transfer și training specializat în domeniul fiscal. Expertiza oferită este rezultatul a peste 20 de ani de experiență acumulată la nivel local și internațional de către Nadia Oanea, consultant fiscal, expert contabil și trainer cu experiență în domeniul financiar-contabil, la care se adaugă experiența unei rețele de colaboratori specializați.

Contactați-ne

Dacă vi s-a părut util acest articol, îl puteți distribui colegilor și prietenilor. Pentru discuții personalizate, ne puteți contacta pe email la nadia.oanea@taxandtraining.com.

Pentru mai multe articole pe teme de fiscalitate, urmăriți-ne pe LinkedIn sau Facebook: Nadia Oanea | LinkedIn, Tax & Training | Facebook

2 răspunsuri

    1. Buna ziua Dna Cauia, ne bucură interesul Dvs pentru materialele prezentate de Nadia Oanea Tax & Training. Acum ați primit acest Instrument de simulare a costului pachetelor salariale, si cu soluțiile propuse în el credem că ați putea crește și motivarea angajaților de a rămâne alături de compania Dvs. Vă invităm să vă înscrieți la Newsletterul nostru lunar, în care prezentăm soluții, materiale și instrumente utile, menite să ajute la înțelegerea fiscalității și impozitării, atât in România cât și la nivel internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Formularul de contact

Ai un proiect de fiscalitate la care ai nevoie de consultanță specializată?

Ai o echipa care are nevoie de training?

Ai un proiect sau o propunere de colaborare?

Completează formularul de mai jos și hai să stabilim un apel inițial
pentru a pune pe roate proiectul tău.