De ce nu se aplică MLI în 2023? Când va modifica MLI tratatele de evitare a dublei impuneri semnate de România?

Home » Instrumente » De ce nu se aplică MLI în 2023? Când va modifica MLI tratatele de evitare a dublei impuneri semnate de România?

De ce nu se aplică MLI în 2023? Când va modifica MLI tratatele de evitare a dublei impuneri semnate de România?

În februarie 2023 am livrat mai multe cursuri pe tema impozitarii nerezidentilor in Romania, ocazie cu care am reanalizat ultimele evolutii in ceea ce priveste aplicarea conventiilor de evitare a dublei impuneri in contextul ratificarii MLI in 2022.

Am invatat si am impartasit cu participantii faptul ca, in conformitate cu ultimele informatii de pe site-ul Ministerului Finantelor, in 2023 conventiile de evitare a dublei impuneri semnate de Romania se vor aplica fara a se lua in considerare Conventia Multilaterala („MLI”) pentru implementarea în cadrul tratatelor fiscale a măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor.

MLI a fost ratificat in 2022, instrumentul de ratificare a fost depus la OECD – depozitarul MLI, insa, conform unei optiuni exprimate de Romania, va produce efecte de la anumite termene dupa ce Romania depune la OECD notificarea privind îndeplinirea procedurilor sale interne pentru producerea de efecte de către prevederile acestei Convenții.

Aceste proceduri interne au fost indeplinite prin publicarea OG 16/2023 prin care se modifica art. 282 din Codul de Procedura Fiscala, avand drept scop crearea cadrului legal prin care un contribuabil, în baza unei convenții sau a unui acord de evitare a dublei impuneri, poate face o cerere de inițiere a unei proceduri amiabile către autoritățile competente din oricare dintre statele semnatare ale unei convenții. Prin această prevedere, România a pus în aplicare standardul minim cu privire la articolul 16 ”Procedură amiabilă” din MLI.

Vestea buna este ca Ministerul de Finante anunta pe site ca, pentru corecta și eficienta aplicare în practică a tratatelor de evitare a dublei impuneri încheiate de România, textul consolidat al acestora, astfel cum este acesta modificat de prevederile convenției multilaterale, ținând cont de rezervele și notificările pe care România le are la convenția multilaterală, va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin ordin al Ministrului Afacerilor Externe până la data la care va produce efecte convenția multilaterală pentru fiecare tratat în parte.

Asteptam cu interes publicarea de informatii privind producerea de efecte de catre MLI, precum si forma consolidata a conventiilor. Deoarece este o zona tehnica extrem de complexa inclusiv pentru specialistii in fiscalitate internationala, orice explicatii si clarificari suplimentare pentru uzul contribuabililor, inclusiv tutoriale / ghiduri sunt extrem de asteptate.

#doubletaxtreaties #mutulagreementprocedure #MLI #WHT #taxandtraining

***

Prezenta informare nu reprezintă consultanță fiscală, si NOA Tax & Training SRL nu își asumă răspunderea pentru modul de aplicare a prevederilor fiscale pe cazurile particular ale fiecărui contribuabil în parte. Informația inclusă în prezenta informare nu este furnizată cu intenția de a ajuta la evitarea în mod nelegal a impozitelor, taxelor sau accesoriile care ar putea fi impuse de autorități.

Pentru consultanță fiscală personalizată, ne puteți contacta pe email la nadia.oanea@taxandtraining.com 

www.taxandtraining.com

Nadia Oanea | CCFR, CECCAR, ADIT

Despre Tax & Training

NOA Tax & Training oferă clienților consultanță specializată în probleme de taxare domestică si internațională, prețuri de transfer și training specializat în domeniul fiscal. Expertiza oferită este rezultatul a peste 20 de ani de experiență acumulată la nivel local și internațional de către Nadia Oanea, consultant fiscal, expert contabil și trainer cu experiență în domeniul financiar-contabil, la care se adaugă experiența unei rețele de colaboratori specializați.

Contactați-ne

Dacă vi s-a părut util acest articol, îl puteți distribui colegilor și prietenilor. Pentru discuții personalizate, ne puteți contacta pe email la nadia.oanea@taxandtraining.com.

Pentru mai multe articole pe teme de fiscalitate, urmăriți-ne pe LinkedIn sau Facebook: Nadia Oanea | LinkedIn, Tax & Training | Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Formularul de contact

Ai un proiect de fiscalitate la care ai nevoie de consultanță specializată?

Ai o echipa care are nevoie de training?

Ai un proiect sau o propunere de colaborare?

Completează formularul de mai jos și hai să stabilim un apel inițial
pentru a pune pe roate proiectul tău.