Skip links

De ce nu se aplică MLI în 2023? Când va modifica MLI tratatele de evitare a dublei impuneri semnate de România?

De ce nu se aplică MLI în 2023? Când va modifica MLI tratatele de evitare a dublei impuneri semnate de România?

În februarie 2023 am livrat mai multe cursuri pe tema impozitarii nerezidentilor in Romania, ocazie cu care am reanalizat ultimele evolutii in ceea ce priveste aplicarea conventiilor de evitare a dublei impuneri in contextul ratificarii MLI in 2022.

Am invatat si am impartasit cu participantii faptul ca, in conformitate cu ultimele informatii de pe site-ul Ministerului Finantelor, in 2023 conventiile de evitare a dublei impuneri semnate de Romania se vor aplica fara a se lua in considerare Conventia Multilaterala („MLI”) pentru implementarea în cadrul tratatelor fiscale a măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor.

MLI a fost ratificat in 2022, instrumentul de ratificare a fost depus la OECD – depozitarul MLI, insa, conform unei optiuni exprimate de Romania, va produce efecte de la anumite termene dupa ce Romania depune la OECD notificarea privind îndeplinirea procedurilor sale interne pentru producerea de efecte de către prevederile acestei Convenții.

Aceste proceduri interne au fost indeplinite prin publicarea OG 16/2023 prin care se modifica art. 282 din Codul de Procedura Fiscala, avand drept scop crearea cadrului legal prin care un contribuabil, în baza unei convenții sau a unui acord de evitare a dublei impuneri, poate face o cerere de inițiere a unei proceduri amiabile către autoritățile competente din oricare dintre statele semnatare ale unei convenții. Prin această prevedere, România a pus în aplicare standardul minim cu privire la articolul 16 ”Procedură amiabilă” din MLI.

Vestea buna este ca Ministerul de Finante anunta pe site ca, pentru corecta și eficienta aplicare în practică a tratatelor de evitare a dublei impuneri încheiate de România, textul consolidat al acestora, astfel cum este acesta modificat de prevederile convenției multilaterale, ținând cont de rezervele și notificările pe care România le are la convenția multilaterală, va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin ordin al Ministrului Afacerilor Externe până la data la care va produce efecte convenția multilaterală pentru fiecare tratat în parte.

Asteptam cu interes publicarea de informatii privind producerea de efecte de catre MLI, precum si forma consolidata a conventiilor. Deoarece este o zona tehnica extrem de complexa inclusiv pentru specialistii in fiscalitate internationala, orice explicatii si clarificari suplimentare pentru uzul contribuabililor, inclusiv tutoriale / ghiduri sunt extrem de asteptate.

#doubletaxtreaties #mutulagreementprocedure #MLI #WHT #taxandtraining

 ***

Aceste informații nu constituie consultanță fiscală sau contabilă. Nadia Oanea sau Tax & Training SRL nu își asumă responsabilitatea aplicării prevederilor fiscale și contabile în cazurile specifice fiecărui contribuabil în parte. Aceste informații nu sunt furnizate cu intenția de a contribui la evitarea ilegală sau reducerea impozitelor, taxelor sau obligațiilor accesorii impuse de autorități.

Pentru consultanță personalizată sau propuneri de training personalizate, ne puteți contacta prin e-mail la nadia.oanea@taxandtraining.com

Nadia Oanea | CCFR, CECCAR, ADIT

Tags

O noua procedură pentru emiterea soluției fiscale

O noua procedură pentru emiterea soluției fiscale O nouă procedură pentru emiterea soluției fiscale Conform Codului de Procedură Fiscală, soluția fiscală individuală anticipată (”SFIA” sau ”soluție fiscală”) este actul administrativ emis de organul fiscal central în vederea soluționării unei cereri a contribuabilului/plătitorului referitoare la reglementarea unei situații fiscale de fapt
Tags

O nouă amnistie fiscală, care își propune să colecteze rapid bani la buget din arierate, cu avantajul scutirii de accesorii și, în unele cazuri, a unei părți din debit

Măsuri pentru reducerea GAP-ului de TVA: RO e-Factura, RO e-Case de marcat fiscale, Ro e-Transport, RO e-TVA, controale fiscale în domeniul TVA Ordonanţa de urgenţă nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024,
Tags

Putem sau nu sa plătim cu cash, asta-i întrebarea!

Putem sau nu sa plătim cu cash, asta-i întrebarea! Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicată în MO 977 din 27 octombrie 2023, a modificat Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar.

Taxes made simple