Cum trebuie sa se pregateasca microintreprinderile care vor plati impozit pe profit din 2023

Home » Masuri fiscale » Cum trebuie sa se pregateasca microintreprinderile care vor plati impozit pe profit din 2023

Impozit pe profit

Ce faci când viața îți dă lămâi? A se citi: ce faci când se schimbă sistemul de impozitare și știi că de anul viitor vei calcula altfel impozitul pentru activitatea firmei tale?

Răspuns: pregătești limonadă cu miere și ghimbir! Mai bine zis, îți pregătești planul de afaceri încă din 2022, astfel încât să beneficiezi la maxim de facilități, iar schimbarea sistemului de impozitare să fie suportabilă.  

Microîntreprinderile care, la sfârșitul anului 2022, vor înregistra venituri totale mai mari de 500.000 euro, sau microîntreprinderile ale căror venituri din activități de consultanță în 2022 depășesc 80% din total venituri, respectiv microîntreprinderile care, la 31.12.2022, nu vor avea salariați, vor plăti din 2023 impozit pe profit.

Astfel, deși pare descurajator faptul că, în loc de 1% din total, aceste firme vor trebui să plătească 16% impozit pe profit, se pot face, încă din 2022, pași importanți pentru pregătirea planului de afaceri și a bugetului pe anul 2023, astfel încât schimbarea sistemului fiscal aplicabil să le prindă pregătite.

Un prim pas  este să anticipeze impactul noilor obligații fiscale. Este foarte important să se identifice care sunt cheltuielile care ar putea fi deduse din veniturile impozabile ale societății, și cum se poate beneficia de deduceri cât mai mari, care sunt acele cheltuieli care nu pot fi deduse din venituri sau care beneficiază doar de o deducere limitată, respectiv dacă pot beneficia chiar de reduceri sau scutiri de impozit.

O zona de maxim interes ar putea să o reprezinte facilitățile fiscale acordate pentru reinvestirea profitului sau pentru activități de cercetare-dezvoltare. Microîntreprinderile care își fac planuri să investească în echipamente tehnologice, în echipamente IT sau în softuri, pot beneficia de scutirea de 16% impozit pe profit, dacă realizează investițiile din profitul brut al anului în care are loc investiția. Din 2023, facilitatea fiscală se extinde și pentru profitul investit în activele utilizate în activitatea producție, procesare și activele reprezentând retehnologizare, așa cum va fi stabilit prin ordin al ministrului de finanțe.

În consecință, pentru o microîntreprindere care va deveni, din 2023, plătitoare de impozit pe profit, poate fi un moment bun să includă în planul de afaceri pe 2023 o investiție în echipamente sau o investiție IT, pentru ca ar putea să fie scutită de o parte din impozitul pe profit de plată. O digitalizare sau o retehnologizare a afacerii ar putea să confere atât un avantaj de business, cât și un avantaj fiscal important, ajutând la reducerea ratei efective de impozitare a profitului și la maximizarea marjei net de profit.

De asemenea, extra-deducerea a 50% din cheltuielile de cercetare-dezvoltare ar putea să reducă considerabil impozitul pe profit de plată, chiar să creeze o pierdere fiscală teoretică care ar putea fi scăzută din profiturile impozabile pe următorii 7 ani. Astfel, sunt favorizate fiscal acele firme care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare în scopul obținerii de rezultate ale cercetării, valorificabile de către contribuabil, activități efectuate atât pe teritoriul național, cât și în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele care aparțin Spațiului Economic European. Activitățile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea rezultatului fiscal trebuie să fie din categoriile activităților de cercetare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică, relevante pentru activitatea desfășurată de către contribuabili.

O zonă de interes ar putea să fie reprezentată de cheltuielile cu stimularea și retenția salariaților, care beneficiază de un tratament fiscal favorabil, printre care se numără și:

  • Acordarea de tichete de masă, în limita a 30 de lei / zi lucrată, ceea ce ar putea duce la o sumă de aproximativ 600 lei / lună care se impozitează doar cu 10% impozit pe venit la salariat, și este deductibilă nelimitat la calculul impozitului pe profit la angajator;
  • Acordarea sumei de 400 lei / lună pentru acoperirea cheltuielilor acelor salariați care au contracte de telemuncă, sumă care nu este impozabilă la salariat și este deductibilă la angajator; OG 16/2022 limitează acordarea acestui beneficiu salarial la 33% din salariul de bază (în calculul acestui plafon se ia în considerare un mix format din 7 tipuri de beneficii salariale în bani și în natură pe care angajatorul le-ar putea acorda salariaților săi);
  • Acordarea de vouchere culturale, în limita a 150 lei / lună la salariat sau 300 lei / eveniment cultural. Voucherele culturale nu se impozitează la salariat, și sunt deductibile la angajator în limita cheltuielilor sociale (5% din fondul de salarii). În categoria cheltuieli sociale mai pot intra cadourile sau tichetele cadou (în limita a 300 lei/ salariat sau pe copil al salariatului, cu ocazia evenimentelor de Paște, Crăciun, 1 iunie, 8 martie), ajutoarele pentru boli grave sau ajutoarele de înmormântare etc.
  • Acordarea de vouchere de vacanță, care sunt neimpozabile la salariat, respectiv deductibile la angajator, în limite a 6 salarii minime pe economie într-un an.
  • Contribuțiile angajatorului la fondurile de pensii pilon III, în limita a 400 euro/ an / salariat, sume care nu se impozitează la salariat și sunt considerate deductibile la angajator. Merită amintit și faptul că, dacă salariatul contribuie și el la un fond de pensie Pilon III, acesta își poate reduce baza impozabilă la salarii cu contribuțiile plătite, în limita a 400 euro /an.
  • Contribuția angajatorului la asigurările private de sănătate sau abonamentele medicale acordate salariaților, în limita a 400 euro/ an / salariat, sume care nu se impozitează la salariat și sunt considerate deductibile la angajator. Merită amintit și faptul că, dacă salariatul plătește singur o asemenea asigurare de sănătate sau abonament medical, acesta își poate reduce baza impozabilă la salarii cu contribuțiile plătite, în limita a 400 euro /an.

Nu este lipsit de interes pentru microîntreprinderi să regândească pachetele de beneficii pentru salariați, astfel încât să își asigure un grad ridicat de retenție și, în plus, să beneficieze de maximul de deduceri la calculul impozitului pe profit, cu o impozitare avantajoasă la salariat.

Merită, de asemenea, reamintit că sunt deductibile cheltuielile cu taxele, contribuțiile și cotizațiile către organizațiile neguvernamentale sau asociațiile profesionale care au legătură cu activitatea desfășurată de contribuabili, în limita a 4. 000 euro anual. Pentru o vizibilitate sporită, în scopul dezvoltării afacerii, a bazei de clienți și potențiali clienți, merită ca microîntreprinderile să investească timp și bani ca membri în diverse organizații și asociații profesionale, cluburi de antreprenori etc.. Sunt deductibile din profit și cheltuielile cu participarea la târguri, evenimente, conferințe etc., fără vreun plafon. Așadar, activitatea de networking poate genera reprezenta atât o sursă de vizibilitate și de creștere a afacerii, cât și o sursă de deduceri din profitul impozabil.

Este de luat în considerare activitatea de CSR, microîntreprinderile putând să își reducă impozitul pe profit de plată cu sponsorizările efectuate, în limita valorii celei mai mici dintre 0.75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit anual. Atenție, însă, sumele sponsorizate peste această limită nu mai pot fi deduse din impozitul anilor următori, deci calculele trebuie să fie făcute foarte bine în avans.

Nu în ultimul rând, microîntreprinderile trebuie să continue să monitorizeze și să planifice creșterile de capitaluri proprii, care le vor asigura reduceri ale impozitului pe profit anual până în 2025 inclusiv, conform prevederilor OUG 153/2020. Un plan de afaceri care să asigure creșterea constantă a capitalurilor proprii, printr-un echilibru între distribuirea de dividende și reinvestirea profiturilor, va conferi nu doar avantaje de business, ci și o impozitare mai scăzută.

În concluzie, în anul 2023 și în următorii ani, vor avea succes microîntreprinderile care se vor orienta spre reinvestirea profiturilor într-o proporție semnificativă, pentru scalarea afacerii, digitalizarea fiind o direcție deloc de neglijat. Cei care [;i vor regândi foarte bine mixul de beneficii salariale ar putea să beneficieze de un grad de retenție mai mare al salariaților, la costuri mai mici. Prevâd o utilizare mai mare din 2023 a schemelor de contribuții la Pilonul III de pensii sau asigurări private de sănătate, și acordarea de tichete (de masă, culturale sau de vacanță). Nu în ultimul rând, participarea la viața comunității, activitatea în comunități și cluburi antreprenoriale, evenimente de business etc. pot genera vizibilitate sporită, o bază mai largă de potențiali clienți șui un motor de creștere a afacerii la nivelul următor, generând, în același timp, deduceri din baza de impozitare pentru impozitul pe profit.

Antreprenorilor speriați de 16% impozit pe profit versus 1% impozit micro, plus 8% versus 5% impozit pe dividende,  le recomand să înceapă cât mai curând procesul de planificare și bugetare pe 2023, astfel încât să aibă deja strategia de afaceri și contractele comerciale pregătite, pentru a beneficia de maximul de deduceri și facilități încă de la 1 ianuarie 2023.

Despre Tax & Training

NOA Tax & Training oferă clienților consultanță specializată în probleme de taxare domestică si internațională, prețuri de transfer și training specializat în domeniul fiscal. Expertiza oferită este rezultatul a peste 20 de ani de experiență acumulată la nivel local și internațional de către Nadia Oanea, consultant fiscal, expert contabil și trainer cu experiență în domeniul financiar-contabil, la care se adaugă experiența unei rețele de colaboratori specializați.

Contactați-ne

Dacă vi s-a părut util acest articol, îl puteți distribui colegilor și prietenilor. Pentru discuții personalizate, ne puteți contacta pe email la nadia.oanea@taxandtraining.com.

Pentru mai multe articole pe teme de fiscalitate, urmăriți-ne pe LinkedIn sau Facebook: Nadia Oanea | LinkedIn, Tax & Training | Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Formularul de contact

Ai un proiect de fiscalitate la care ai nevoie de consultanță specializată?

Ai o echipa care are nevoie de training?

Ai un proiect sau o propunere de colaborare?

Completează formularul de mai jos și hai să stabilim un apel inițial
pentru a pune pe roate proiectul tău.